Kerekítő Tippentő 0-3 éveseknek - 40 perc

Kerekítő Tippentő 0-3 éveseknek - 40 perc

Ölbeli játékokkal, mondókákkal, hangszerjátékkal, néptánccal.

Höcögés, kacagás a Kerekítő könyvsorozat népi mondókái, ölbeli játékai nyomán, dalokkal, hangszerjátékkal, néptáncos alapelemeivel színesítve.

Nagymamáinktól örökölt játékaink az érzelmi biztonság és a művészeti nevelés bölcsője. Az első évek mondókáinak szeretetnyelve, az érintés, ölelés és mosoly, egy életen át elkíséri a gyermekeket.
A néptánc alapelemeivel ismerkedhetnek a szülők, melynek a kicsik vidám szemtanúi. Jó lehetőség a népzenei-, néptáncos légkörbe való belenevelkedésbe. 

A Kerekítő Tippentőn a babák, kisgyermekek és szüleik az ölbeli játékokon túl kötetlen légkörben, családias hangulatban ismerkedhetnek a magyar néptánc alapmozdulataival. A karonülők édesanyjuk karjában ringatózva érezhetik meg a népzenénk pezsdítő lüktetését, a totyogók anya kezét fogva, később akár önállóan tipegve-topogva „táncolhatnak” kedvükre. 
Ebben a korban a legtöbb gyerek ösztönösen rugózik, lépeget, toporog, tapsol, ha zenét hall, a Kerekítő Tippentőn mindezt a magyar népzene dallamaira tehetik. 
Emellett az év adott időszakához kapcsolódó népszokásokkal, azok dalaival is ismerkedhetnek szülők és gyerekek.

Célja, hogy a gyermekek játékosan és észrevétlen ismerkedhessenek a magyar népzene hangzásvilágával és leshessék el szüleiktől néptáncunk alapjait. A gyerekek természetes módon „belenevelkedve” ismerjék meg a hagyományainkat. Hasonlóan történt ez régen falun is, amikor egy-egy mulatságra a szülők vitték már a karonülő gyermekeket is, hallgatták velük a muzsikaszót, rugóztak, ringatóztak a babával.
Természetesen manapság erre sokkal kevesebb lehetőség adódik, ehhez szeretnénk alkalmat teremteni a kerekítő tippentő foglalkozásokon. Jeles napok közeledtével  az adott időszakhoz kötődő hagyományokkal is megismerkedhetnek a családok. 

A Tippentőn is megismerhettek számos népi eredetű, ma is közkedvelt ölbeli játékot, melyek a Kerekítő mondókás kötetekben lapulnak. A foglalkozást élő hangszerjátékkal és énekszóval színesítjük. Az ölbeli játékokat itt úgy játsszuk, ahogy azt régen nagymamáink, kellő időt, ismétlést szánunk a játékokra, igazodva az életkori sajátosságokhoz és ezzel egyben igazi játékélmény is jobban megszületik.

Ezek az első játékformák, melyeket a még beszélni sem tudó gyerekekkel is játszhatunk pár hónapos kortól, akár nagyóvodás korig is. A művészeti-, zenei- és érzelmi nevelés alapkövei. Kétszemélyes játékok, melyeket a pedagógia nem véletlenül bizalmi, illetve kapcsolatteremtő játékoknak hív. Hozzájárulnak gyermekünk érzelmi biztonságának kialakulásához, a biztos anya- gyermek kapcsolathoz. Ez az alapja a testi-lelki fejlődésnek. Nemcsak zenei anyanyelvét tudja elsajátítani népi rigmusok, és ölbeli játékok nyomán, hanem észrevétlen fejleszti anyanyelvi képességeit, szókincsét, beszédértését, beszédészlelését, hallását, kifejezőkészségét, memóriáját, bővíti ismereteit a világról, és kihat a mozgásfejlődésre is.


HOGY MIÉRT IS TÁNCOLJUNK?

 • Több energiánk lesz és jobban bírjuk a fizikai és lelki megterhelést.
 • Javítja az alvást, bár tudom, hogy az anyukákat nem kell ringatni, de a táncos mozgás után a gyerkőcöket sem. :-) 
 • Segít kialakítani az egészséges testsúlyt, mivel javítja az anyagcserét, több zsír ég el, fittebbé és egészségesebbé tesz.
 • Véd a szívbetegségekkel szemben és jó hatással van a keringésre. 
 • Aktívan tartja az izmokat, csontokat, ízületeket, és segít megőrizni mozgékonyságunkat és lazaságunkat. 
 • Erősödik a lábfej, és ez javíthatja a kisebb fajta lúdtalp-betegséget is. Egyenesíti az enyhén ferdült gerincet és csökkenti a hátfájást. Formálja a lábat, a kart, a hasat, a feneket és a csípőt. Minden izmot megmozgat a fejünk búbjától az ujjpercekig. 
 • Javítja a testtartást, a koordinációt, az egyensúlyérzéket, a ritmusérzéket és a testtudatot. 
 • Oldja a stresszt és segít lenyugodni egy hisztis, nyafogós reggel után! :-) 
 • Sikerélményt nyújt. 
 • Új emberekkel ismerkedhetünk meg. 
 • Értékesebbé teszi a csemeténkkel töltött időt.  

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Eddigi látogatók

1257941

Copyright © 2009-2017 Kerekítő
Ölbeli játékok és mondókák - Baba-mama foglalkozás.
Minden jog fenntartva.