Térkép bezárása

Gödöllő - Művészetek Háza Gödöllő Kulturális és Konferencia Központ - MUZA

Foglalkozásvezető: Benedek Krisztina Mária  •  BemutatkozásFoglalkozás típusa: Kerekítő Tippentő 0-3 éveseknek  •  Mi a Kerekítő Tippentő?
A foglalkozások a biztonsági intézkedések mellett elkezdődtek! Első foglalkozás: 2020. szeptember 1.
Időpontok Keddenként 10.30-11.30
10.30 gyülekezés, öltözködés, ráhangolódás
10.45 -11.30 Kerekítő Tippentő foglalkozás
11.30-kor még lehetőség van ismerkedni a hangszerekkel
Részvételi díj 1.500ft/alkalom/család
Facebook Kerekítő információs oldal, friss hírekkel m.facebook.com/Baba-mama-foglalkoz%C3%A1s-G%C3%B6d%C3%B6ll%C5%91n-1497056943910613/
Foglalkozás helyszíne: 2100 Gödöllő, Szabadság út 6.

A Kerekítő Tippentő foglalkozás a MUZA 14-es termében zajlik. Váltócipő használata szükséges. Kérlek Benneteket, hogy az enni-inni valókat a folyosón fogyasszátok el! Szoptatásra és játék közbeni gyors szomjoltásra, valamint tisztába tevésre természetesen a teremben is van lehetőség.

A gyermekeket ne hagyjátok felügyelet nélkül, illetve mondókázás közben kérem mellőzzétek a fotózást és videózást! Ez nem csak a gyerekek és a foglalkozás menete, hanem a Kerekítő jogvédelme miatt is nagyon lényeges.

Megértéseteket köszönöm!

Benedek Krisztina Mária
néptáncpedagógus, népi énekes
Benedek Krisztina Mária foglalkozásainak listáját itt megtekintheted.

Benedek Krisztina Mária néven jöttem világra. Hálás vagyok ezért a névért, mert jelentésének áldottsága körbeölel és védelmez.
Pici korom óta dalolok és mozog kezem-lábam. Amikor tudatára ébredtem, hogy valójában milyen ősi erők mozgatják ilyen intenzíven a hangszalagjaimat és a testemet, addigra már bőszen róttam a hosszú-hosszú kilométereket a sportpályákon, majd folklórszínpadokon találtam magam, ahol már nem csak a lábam járt tánc közben, hanem énekszóval is megerősíthettem belső motivációimat.
A néphagyománnyal való találkozásom Galga menti nagyszüleim jóvoltából sorsszerűnek is mondható. Igaz, hogy én Gödöllőn nőttem fel, de a gyerekkori nyarak és a várva-várt lakodalmak, húsvétok, pünkösdök, szüretek, búcsúk, bálok, stb. valóságos tárházát mutatták meg a Galga menti falvak még épp elevenen élő népszokásainak.
Ezekből az élményekből a mai napig merítkezem, s bár azóta sok-sok vidék népművészét és népművészetét megismerhettem, mégis a Galga vidék maradt számomra a szívbéli szerelem.
Magyar népi mondókák tanítására 19 éves koromban került először sor, amikor a gödöllői Chopin Zeneiskolában felkérést kaptam óvodás Zenevár foglakozások vezetésére. Mivel ekkoriban minden érdekelt, ami mozgással, zenével és népművészettel kapcsolatba hozható, ezért tanítóképzős hallgatóként szívesen éltem a lehetőséggel. A lehetőség kapcsán pedig egy azóta is tartó gyűjtő-kutató-oktató munka vette kezdetét, amire a népi mondókák és a bennük rejlő nevelési lehetőségek ösztönöztek nem csak néptáncpedagógusként és táncelméleti szakíróként, hanem négy gyermek édesanyjaként, sőt immár nagyszülőként is.

A Kerekítővel való találkozásom: A Kerekítő hálózathoz való kapcsolódásom Kovács Judit 2011. március 11-i hozzám írt motivációs levele és az azt követő szakmai nap inspirálta. Azóta Gödöllőn heti rendszerességgel, a Művészetek Palotájában 2013. február 10-e óta havonta, valamint nyári programként a Művészetek Völgyében, a kapolcsi Kaláka Versudvarban 2012 óta tartok Kerekítő Tippentőt. Résztvevője voltam több Kerekítő könyvbemutatónak, valamint a Kerekítő 3. és 4. cd-s kiadványok énekes közreműködője is lehettem. A Kerekítő megtisztelő bizalma nagy-nagy öröm számomra!

Hitvallásom:
A mondókák a rigmusköltészet alapkövei, ugyanakkor a zenetanulás és a néptáncismeretek megalapozása is ezekkel a „gyermekversikékkel” veszi kezdetét.
Legősibb rigmusaink ezek, a gyerekek ezért értik és érzik ösztönösen a lüktetését, ezért kívánják hozzá a mozgást és ezért érzem – különösen gyermekeim születése óta - szüntelen „kötelességemnek”, hogy minél több édesanyával és gyermekkel megismertessem őket.
A foglalkozásaimon a mondókázás a játékokon, népdalokon, népzenén és csujjogatásokon keresztül a táncolás során teljesedik ki. Ez az élmény a lelki-testi-szellemi gyarapodás organikus rendszerében a legerősebben hordozza magában azt a komplexitást, amit a paraszti kultúrában, a gyermekfolklórban a felnőttvilág leképezésének folyamata prezentál. Ez a megismerési folyamat nem más, mint az utánzásos tanulás bizalmi, sőt ősbizalmi rendje.
A szülő tehát minden színtéren minta, a gyermek pedig mindent mintáz. Ha a minta példás, akkor a mintázás kreatív, érzékeny és stílusos. A hagyomány egyetlen célja pedig nem egyéb, mint, hogy ebben a mintázó, formázó, követő-örökítő-„kerekítő” szellemben folytatódjék.

További információ Rólam:

www.csodabab.hu

Eddigi látogatók

1105160

Copyright ? 2009-2017 Kerekítő
Ölbeli játékok és mondókák - Baba-mama foglalkozás.
Minden jog fenntartva.

Vásárlási feltételek | Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi szabályzat