Térkép bezárása

Budapest IX. kerület - Művészetek Palotája - Müpa

Foglalkozásvezető: Benedek Krisztina Mária  •  BemutatkozásFoglalkozás típusa: Kerekítő Tippentő 0-3 éveseknek  •  Mi a Kerekítő Tippentő?
Kedves Családok! A foglalkozások egészségünk védelmében bizonytalan ideig szünetelnek! Az alábbi online lehetőséget ajánlom szíves figyelmetekbe: https://www.facebook.com/groups/219114559359186/?multi_permalinks=224937335443575¬if_id=1587836532391786¬if_t=feedback_reaction_generic
Időpontok Havonta egy vasárnapon: 10.15-11.00
2020-ban az alábbi időpontokban lesznek foglalkozások:
2020. január 19.
2020. február 23.
2020. március 8.
2020. április 26.
2020. május 31.
2020. szeptember 20.
2020. október 18.
2020. november 29.
2020. december 13.
Részvételi díj A részvétel ingyenes!
Foglalkozás helyszíne: 1095 Budapest, IX.ker, Komor Marcell u. 1.

A Kerekítő Tippentő a Cifra Palota családi rendezvény keretein belül zajlik a Müpa átriumában. Az első foglalkozást 2013. február 10-én tartottam. Azóta minden hónapban egy vasárnapon mondókázhatnak, énekelhetnek és táncolhatnak velem az idelátogatók.  

Mivel minden alkalommal valamilyen közös tematikára fűzik fel a különböző foglalkozásokat, így érdemes a Müpa honlapján is tájékozódni: www.mupa.hu

Közreműködik: Pertis Szabolcs népzenész

A részvétel ingyenes! 

 

Benedek Krisztina Mária
néptáncpedagógus, népi énekes
Benedek Krisztina Mária foglalkozásainak listáját itt megtekintheted.

Benedek Krisztina Mária néven jöttem világra. Hálás vagyok ezért a névért, mert jelentésének áldottsága körbeölel és védelmez.
Pici korom óta dalolok és mozog kezem-lábam. Amikor tudatára ébredtem, hogy valójában milyen ősi erők mozgatják ilyen intenzíven a hangszalagjaimat és a testemet, addigra már bőszen róttam a hosszú-hosszú kilométereket a sportpályákon, majd folklórszínpadokon találtam magam, ahol már nem csak a lábam járt tánc közben, hanem énekszóval is megerősíthettem belső motivációimat.
A néphagyománnyal való találkozásom Galga menti nagyszüleim jóvoltából sorsszerűnek is mondható. Igaz, hogy én Gödöllőn nőttem fel, de a gyerekkori nyarak és a várva-várt lakodalmak, húsvétok, pünkösdök, szüretek, búcsúk, bálok, stb. valóságos tárházát mutatták meg a Galga menti falvak még épp elevenen élő népszokásainak.
Ezekből az élményekből a mai napig merítkezem, s bár azóta sok-sok vidék népművészét és népművészetét megismerhettem, mégis a Galga vidék maradt számomra a szívbéli szerelem.
Magyar népi mondókák tanítására 19 éves koromban került először sor, amikor a gödöllői Chopin Zeneiskolában felkérést kaptam óvodás Zenevár foglakozások vezetésére. Mivel ekkoriban minden érdekelt, ami mozgással, zenével és népművészettel kapcsolatba hozható, ezért tanítóképzős hallgatóként szívesen éltem a lehetőséggel. A lehetőség kapcsán pedig egy azóta is tartó gyűjtő-kutató-oktató munka vette kezdetét, amire a népi mondókák és a bennük rejlő nevelési lehetőségek ösztönöztek nem csak néptáncpedagógusként és táncelméleti szakíróként, hanem négy gyermek édesanyjaként, sőt immár nagyszülőként is.

A Kerekítővel való találkozásom: A Kerekítő hálózathoz való kapcsolódásom Kovács Judit 2011. március 11-i hozzám írt motivációs levele és az azt követő szakmai nap inspirálta. Azóta Gödöllőn heti rendszerességgel, a Művészetek Palotájában 2013. február 10-e óta havonta, valamint nyári programként a Művészetek Völgyében, a kapolcsi Kaláka Versudvarban 2012 óta tartok Kerekítő Tippentőt. Résztvevője voltam több Kerekítő könyvbemutatónak, valamint a Kerekítő 3. és 4. cd-s kiadványok énekes közreműködője is lehettem. A Kerekítő megtisztelő bizalma nagy-nagy öröm számomra!

Hitvallásom:
A mondókák a rigmusköltészet alapkövei, ugyanakkor a zenetanulás és a néptáncismeretek megalapozása is ezekkel a „gyermekversikékkel” veszi kezdetét.
Legősibb rigmusaink ezek, a gyerekek ezért értik és érzik ösztönösen a lüktetését, ezért kívánják hozzá a mozgást és ezért érzem – különösen gyermekeim születése óta - szüntelen „kötelességemnek”, hogy minél több édesanyával és gyermekkel megismertessem őket.
A foglalkozásaimon a mondókázás a játékokon, népdalokon, népzenén és csujjogatásokon keresztül a táncolás során teljesedik ki. Ez az élmény a lelki-testi-szellemi gyarapodás organikus rendszerében a legerősebben hordozza magában azt a komplexitást, amit a paraszti kultúrában, a gyermekfolklórban a felnőttvilág leképezésének folyamata prezentál. Ez a megismerési folyamat nem más, mint az utánzásos tanulás bizalmi, sőt ősbizalmi rendje.
A szülő tehát minden színtéren minta, a gyermek pedig mindent mintáz. Ha a minta példás, akkor a mintázás kreatív, érzékeny és stílusos. A hagyomány egyetlen célja pedig nem egyéb, mint, hogy ebben a mintázó, formázó, követő-örökítő-„kerekítő” szellemben folytatódjék.

További információ Rólam:

www.csodabab.hu

Eddigi látogatók

1055339

Copyright ? 2009-2017 Kerekítő
Ölbeli játékok és mondókák - Baba-mama foglalkozás.
Minden jog fenntartva.

Vásárlási feltételek | Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi szabályzat