Térkép bezárása

Budapest IX. kerület - Művészetek Palotája - Müpa

Foglalkozásvezető: Benedek Krisztina Mária  •  BemutatkozásFoglalkozás típusa: Kerekítő Tippentő 0-3 éveseknek  •  Mi a Kerekítő Tippentő?
Kedves Családok! A foglalkozások egészségünk védelmében bizonytalan ideig szünetelnek! Az alábbi online lehetőséget ajánlom szíves figyelmetekbe: https://www.facebook.com/groups/219114559359186/?multi_permalinks=224937335443575¬if_id=1587836532391786¬if_t=feedback_reaction_generic
Időpontok Havonta egy vasárnapon: 10.15-11.00
2020-ban az alábbi időpontokban lesznek foglalkozások:
2020. január 19.
2020. február 23.
2020. március 8.
2020. április 26. Elmarad!
2020. május 31. Elmarad!
2020. szeptember 20.Elmarad!
2020. október 18. Elmarad!
2020. november 29.
2020. december 13.
Részvételi díj A részvétel ingyenes!
Foglalkozás helyszíne: 1095 Budapest, IX.ker, Komor Marcell u. 1.

A Kerekítő Tippentő a Cifra Palota családi rendezvény keretein belül zajlik a Müpa átriumában. Az első foglalkozást 2013. február 10-én tartottam. Azóta minden hónapban egy vasárnapon mondókázhatnak, énekelhetnek és táncolhatnak velem az idelátogatók.  

Mivel minden alkalommal valamilyen közös tematikára fűzik fel a különböző foglalkozásokat, így érdemes a Müpa honlapján is tájékozódni: www.mupa.hu

Közreműködik: Pertis Szabolcs népzenész

A részvétel ingyenes! 

 

Benedek Krisztina Mária
néptáncpedagógus, népi énekes
Benedek Krisztina Mária foglalkozásainak listáját itt megtekintheted.

Benedek Krisztina Mária néven jöttem világra. Hálás vagyok ezért a névért, mert jelentésének áldottsága körbeölel és védelmez.
Pici korom óta dalolok és mozog kezem-lábam. Amikor tudatára ébredtem, hogy valójában milyen ősi erők mozgatják ilyen intenzíven a hangszalagjaimat és a testemet, addigra már bőszen róttam a hosszú-hosszú kilométereket a sportpályákon, majd folklórszínpadokon találtam magam, ahol már nem csak a lábam járt tánc közben, hanem énekszóval is megerősíthettem belső motivációimat.
A néphagyománnyal való találkozásom Galga menti nagyszüleim jóvoltából sorsszerűnek is mondható. Igaz, hogy én Gödöllőn nőttem fel, de a gyerekkori nyarak és a várva-várt lakodalmak, húsvétok, pünkösdök, szüretek, búcsúk, bálok, stb. valóságos tárházát mutatták meg a Galga menti falvak még épp elevenen élő népszokásainak.
Ezekből az élményekből a mai napig merítkezem, s bár azóta sok-sok vidék népművészét és népművészetét megismerhettem, mégis a Galga vidék maradt számomra a szívbéli szerelem.
Magyar népi mondókák tanítására 19 éves koromban került először sor, amikor a gödöllői Chopin Zeneiskolában felkérést kaptam óvodás Zenevár foglakozások vezetésére. Mivel ekkoriban minden érdekelt, ami mozgással, zenével és népművészettel kapcsolatba hozható, ezért tanítóképzős hallgatóként szívesen éltem a lehetőséggel. A lehetőség kapcsán pedig egy azóta is tartó gyűjtő-kutató-oktató munka vette kezdetét, amire a népi mondókák és a bennük rejlő nevelési lehetőségek ösztönöztek nem csak néptáncpedagógusként és táncelméleti szakíróként, hanem négy gyermek édesanyjaként, sőt immár nagyszülőként is.

A Kerekítővel való találkozásom: A Kerekítő hálózathoz való kapcsolódásom Kovács Judit 2011. március 11-i hozzám írt motivációs levele és az azt követő szakmai nap inspirálta. Azóta Gödöllőn heti rendszerességgel, a Művészetek Palotájában 2013. február 10-e óta havonta, valamint nyári programként a Művészetek Völgyében, a kapolcsi Kaláka Versudvarban 2012 óta tartok Kerekítő Tippentőt. Résztvevője voltam több Kerekítő könyvbemutatónak, valamint a Kerekítő 3. és 4. cd-s kiadványok énekes közreműködője is lehettem. A Kerekítő megtisztelő bizalma nagy-nagy öröm számomra!

Hitvallásom:
A mondókák a rigmusköltészet alapkövei, ugyanakkor a zenetanulás és a néptáncismeretek megalapozása is ezekkel a „gyermekversikékkel” veszi kezdetét.
Legősibb rigmusaink ezek, a gyerekek ezért értik és érzik ösztönösen a lüktetését, ezért kívánják hozzá a mozgást és ezért érzem – különösen gyermekeim születése óta - szüntelen „kötelességemnek”, hogy minél több édesanyával és gyermekkel megismertessem őket.
A foglalkozásaimon a mondókázás a játékokon, népdalokon, népzenén és csujjogatásokon keresztül a táncolás során teljesedik ki. Ez az élmény a lelki-testi-szellemi gyarapodás organikus rendszerében a legerősebben hordozza magában azt a komplexitást, amit a paraszti kultúrában, a gyermekfolklórban a felnőttvilág leképezésének folyamata prezentál. Ez a megismerési folyamat nem más, mint az utánzásos tanulás bizalmi, sőt ősbizalmi rendje.
A szülő tehát minden színtéren minta, a gyermek pedig mindent mintáz. Ha a minta példás, akkor a mintázás kreatív, érzékeny és stílusos. A hagyomány egyetlen célja pedig nem egyéb, mint, hogy ebben a mintázó, formázó, követő-örökítő-„kerekítő” szellemben folytatódjék.

További információ Rólam:

www.csodabab.hu

Eddigi látogatók

1105189

Copyright ? 2009-2017 Kerekítő
Ölbeli játékok és mondókák - Baba-mama foglalkozás.
Minden jog fenntartva.

Vásárlási feltételek | Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi szabályzat